D-dag med danske øjne

Project Details

CLIENT

DATE

IN

SKILLS

LINK

PROJECT DESCRIPTION

D-dag 1944 – med danske øjne

Torsdag d. 9. april 2015 var der premiere på dokumentarfilmen ”D-dag med danske øjne”. Du kan se hele filmen med tilhørende læringsforløb på Nexus Learning.

”D-dag med danske øjne” handler om den danske indsats under invasionen i Normandiet 1944. Filmen har fokus på krigssejlerne og deres betydning for de allieredes anerkendelse af Danmark. 6.300 danske søfolk sejlede for de allierede under krigen. Omkring 800 af dem deltog i ”Operation Overlord”. Udover søfolkene medvirkede også et mindre antal danske faldskærmssoldater, infanterisoldater og kamppiloter. Danske betoneksperter og ingeniørfirmaer med base i London var med til at designe og producere de kunstige havne – de såkaldte mulberries. Havnene gjorde det muligt for de allierede at landsætte massive mængder tropper og materiel på strande, hvor tyskerne ikke forventede en landgang.

I filmen medvirker krigssejlerne Erik Egebak, Erik Albertsen, J. P. Sørensen og den unge kulturformidler Jakob Kjærsgaard, der har sat en udstilling om de danske krigssejlere op på ”Utah Beach Museum” / ”Musée du Débarquement Utah Beach”. Afdøde krigssejlere og kamppiloter citeres, og filmen følger krigskorrespondent Emil Blytgen-Petersen, der dækkede invasionen for det engelske ”Frit Danmark”. Fortællingen er baseret på historisk arkivmateriale fra danske og udenlandske arkiver.

Filmen henvender sig også til et ungt publikum. Speaken er indtalt af Malene Tabart, og underlægningsmusikken er skrevet af Victor Bøje.

”D-dag med danske øjne” har en varighed på 26 minutter. Den er tilrettelagt af Anette Eggert Frydenberg, Cicerone ApS og produceres i samarbejde med Ebbe Kyrø, Nexus Kommunikation A/S. AEF og EK har tidligere produceret dokumentarprogrammer om historiske emner for DR.